Vakantie-checklist voor je huisdier

Waar moet je aan denken voordat je op vakantie gaat met je huisdier? In de zomervakantie gaan veel huisdieren mee op vakantie. Voor als je jouw huisdier meeneemt, is het goed op een aantal zaken te letten:

 • Elk land heeft zijn eigen specifieke eisen. Informeer op tijd welke specifieke regels (entingen, muilkorf, etc.) van kracht zijn in het land van bestemming. Je kunt hiervoor terecht bij de ambassade of bij het verkeersbureau van het land waar je heen gaat.
 • Chip je huisdier voordat je vertrekt. Bevestig daarnaast een adreskokertje met je vakantieadres aan de halsband.
 • Zorg dat je huisdier op de juiste wijze behandeld is tegen wormen, teken en vlooien. Vergeet niet een tekentang mee te nemen. In sommige landen is het verplicht dat je huisdier door een dierenarts behandeld is tegen wormen en teken. Informeer bij de ambassade of bij het verkeersbureau of dit ook van toepassing is in het land waar je naar toe gaat.
 • Vraag bij het vakantieadres of dieren zijn toegestaan.
 • Vraag na of er in het gebied waar je met vakantie gaat een verhoogde kans is op bijvoorbeeld ziektes, zoals hartworm, babesiosis en leishmaniasis.
 • Binnen de EU gelden een aantal regels wanneer je jouw hond mee op vakantie wilt nemen. Je hond is verplicht zijn jaarlijkse enting en een rabiës inenting te krijgen (minimaal 21 dagen voor vertrek). Kijk op www.LICG.nl voor een volledig en actueel overzicht van de invoereisen per land.
 • Denk aan het vervoeren van je dier in de auto. Zet honden in de auto altijd vast met behulp van bijvoorbeeld een autogordel en vervoer katten altijd in een goede veilige reismand.

Vakantie-checklist

 • Europees dierenpaspoort
 • Identificatie of chipnummer
 • Adres van een dierenarts in de regio van je vakantieadres
 • Voeding
 • Fles water voor onderweg
 • Voerbakken
 • Poepzakjes (hond) of kattenbak en grit (kat)
 • Reismand, bench of tuig voor in de auto
 • Eigen deken/kussen of mand
 • Halsband en riem
 • EHBO-kit met tekenpen
 • Eigen speeltjes
 • Foto van je huisdier

Laat je huisdier nooit alleen achter in de auto!

Heb je enig idee hoe snel je auto met je hond erin kan opwarmen? Veel mensen onderschatten dit gevaar en dat kost ieder jaar hondenlevens. Laat je hond niet achter in de auto, ook niet voor heel even!