Een konijn kopen? Dit heb je allemaal nodig

Met veel enthousiasme, gejuich en getier de winkel in stappen. Samen een konijn kopen. Natuurlijk geweldig om zo’n hupsend beestje aan te schaffen, helemaal als ze nog klein zijn. Maar een konijn heeft naast veel liefde en aandacht ook wat andere dingen nodig. Daarover meer in deze blog.

Beweging en gezelschap

Een konijn heeft veel bewegingsruimte nodig en zeker niet te vergeten goed gezelschap. Een konijn kopen is dan ook zeker geen impulsaankoop. Veel aandacht, tijd, liefde, verzorging en plezier zal er in gaan zitten. Besloten om een pluizenbol aan te schaffen? Dan is de volgende stap, bepalen wat je nodig hebt. En vergeet natuurlijk de speeltjes, voerbak en drinkfles niet.

Smakken en smullen

Voldoende en de juiste voeding in huis hebben, is een van de belangrijkste dingen. Het belangrijkste is hooi. Hooi is de hoofdvoeding van konijnen en dit dien je altijd voldoende op voorraad te hebben. Vergeet ook niet wat lekkere groentes, snoepjes en kruiden in huis te halen. Dit is niet alleen een ware traktatie, het zorgt ook voor een gevarieerd eetpatroon.

Nog een konijn kopen?

Konijnen zijn gezelschapsdieren en leven in groepen. Een konijn is dus niet goed in het alleen zijn. Dat is iets wat sommige mensen nog wel eens kunnen vergeten en dat is jammer. Een konijn is een echt gezelschapsdier en als hij te vaak alleen zit, kan hij afwijkend gedrag vertonen. Maar wat doe je dan? Een jong en oud konijn, twee mannetjes, twee vrouwtjes of juist verschillende geslachten. Het beste is om konijnen van dezelfde leeftijd en verschillende geslachten bij elkaar te plaatsen. Er is namelijk een grote kans dat een jong en oud konijn en konijnen van hetzelfde geslacht gaan vechten. Eenmaal vechtende konijnen kunnen, ook na een tijdje, niet meer bij elkaar gezet worden. Heb je geen ruimte voor een tweede konijn of durf je het niet aan? Zorg er dan voor dat je pluizenbol lekker veel aandacht krijgt, zowel overdag als in de avond. Mocht je konijn alsnog ongelukkig zijn, omdat bijvoorbeeld zijn maatje is overleden of de kinderen minder tijd hebben. Ga naar het asiel, neem je pluizenbol mee en laat hem een nieuwe vriend uitzoeken.

Een eigen plekje

Ook voor een konijn is het fijn om een eigen plekje te hebben. Het liefst zo groot mogelijk, aangezien konijnen veel bewegingsruimte nodig hebben. Veel bewegingsruimte voor twee konijnen is extra goed, zodat ze letterlijk even afstand van elkaar kunnen nemen en zichzelf kunnen terugtrekken. Vergeet ook niet een ren voor in de tuin of het huis, zodat hij lekker rond kan hupsen. Natuurlijk is het geen probleem als je je konijn helemaal los laat in huis. Let dan wel op bedrading en het krassen van je meubilair.

Besloten om een konijn te kopen, maar weet je niet waar je op moet letten? Een gezond konijn is levendig, hupst vrolijk rond en is nieuwsgierig. En ze hebben heldere ogen, oren, neus en vacht.