Tekenbeet: symptomen en bestrijding

Sommigen denken dat je je hond alleen in het voorjaar en de zomer moet beschermen tegen teken, maar uit onderzoek blijkt dat deze beestjes zich ook in de winter op de vacht van je dier laten vallen. Onze tip: bescherm je hond het hele jaar door tegen teken!

Een onderzoek door The University of Salford toonde aan dat teken het hele jaar door in de bossen te vinden zijn. Zelfs tijdens de koudste maanden van het jaar kan jouw hond dus ook een tekenbeet krijgen. De teek zuigt bloed op, soms wel uren- of dagenlang, en verlaat vervolgens jouw dier weer.

Tekenbeet hond en de Ziekte van Lyme
Als je in de winter (en natuurlijk in de zomer ook) niet opmerkt dat je hond een teek heeft en deze blijft lang zitten, dan is er een kans op de Ziekte van Lyme. Wil je dat voorkomen? Zorg dan dat je altijd de juiste middelen tegen teken en vlooien in huis hebt. Deze druppel je op de huid met een pipetje. Kijk altijd op de verpakking hoe lang deze middelen werkzaam zijn.

Symptomen
Teken kunnen besmet zijn met de Borreliabacterie die de Ziekte van Lyme kan veroorzaken. Bij honden kunnen dit soort klachten optreden na een tekenbeet:

  • Gewrichtspijnen met kreupelheid als gevolg
  • Koorts
  • Eetlustverlies
  • Nierproblemen

Let vooral op bij de combinatie van gewrichtspijn/kreupelheid en koorts bij een tekenbeet. Vertrouw je het niet? Raadpleeg dan de dierenarts.

Bestrijding teken
Er bestaan diverse middelen om een tekenbeet bij je hond te bestrijden. Denk aan druppels zoals deze of deze spuitbus. Op www.tekenradar.nl kun je altijd vinden hoeveel tekenbeten er zijn gemeld en waar. Deze handleiding leert je hoe je teken kunt verwijderen.

Bron: lifestyleforpets.nl