Wat kunt u uw paard bijvoeren bij hooitekort?

Door de lange droogte dreigt er deze winter een hooi tekort te ontstaan. Veel weilanden zijn uitgedroogd en het lijkt er op dat er niet heel veel gras meer zal groeien. Veel paardeneigenaren zijn daarom al aan het bijvoeren. Hiermee is dus al een begin gemaakt aan de wintervoorraad. Maar wanneer er deze winter echt een tekort komt is het handig om goed voorbereid te zijn. Maar wat kun je nou het beste bijvoeren bij een hooi tekort?

Alternatieven voor ruwvoer
Naast het standaard ruwvoer wat we kennen in de vorm van hooi en voordroog, zijn er ook nog aantal andere alternatieven:

  • Luzerne gemengd met gras of stro: Luzerne is een uitstekend ruwvoer voor paarden. Het is van nature zeer rijk aan eiwit, (ca 16% ruw eiwit). Dit is voor de meeste paarden erg hoog, daarom wordt luzerne vaak gemengd met andere ruwvoeders, zoals gras of stro. Deze mengsels bevatten meestal minder eiwit. Wij raden aan Hartog Lucerne (12% eiwit) en Pavo Daily Plus (10,5% ewit).
  • Bietenpulp: Je kunt er ook voor kiezen om bietenpulp te voeren. Ook dit is een uitstekend ruwvoer voor paarden. Let er wel op dat je bietenpulp gebruikt met een laag suikergehalte (maximaal 5%). Bietenpulp wordt ook veel gevoerd aan oudere paarden die geen tanden meer hebben.
  • Stro: Ook stro kan gebruikt worden als ruwvoer vervanger. Stro heeft veel structuur en vezels, maar weinig voedingswaarde. De kwaliteit van stro is dit jaar erg goed. Je kunt er gerust twee kilo per dag van voeren, maar zorg er voor dat je hiernaast ook ander ruwvoer geeft om er voor te zorgen dat je paard wel voldoende voedingswaarde binnenkrijgt.”
  • Grasbrok: Wat je ook als vervanger voor ruwvoer kunt gebruiken is de grasbrok. Je kunt hiervan één of twee kilo per dag probleemloos voeren. “Let er wel op dat je hiernaast flink wat vezelrijk materiaal met lange vezels moet voeren.”

Extra tips
Zorg er altijd voor dat het totale rantsoen van je paard uit minimaal 60% tot 80% ruwvoer bestaat. En als laatste tip, ga nu alvast op zoek naar ruwvoer voor de winter. Moet je dit in de winter nog doen, dan kan het wel eens moeilijk worden.