Uitzending Tros Radar – Rauw vlees

Maandag 3 september was er bij Tros Radar een uitzending over het voeren van vers vlees aan honden. Omdat wij in onze winkel diverse merken vers vlees verkopen, willen we jullie daarvan natuurlijk op de hoogte stellen. Is vers vlees voeren ‘gevaarlijk’? En zo ja, hoe zit het met de merken die wij verkopen? Op onze Facebook-pagina hebben we al enkele berichten gepubliceerd. Lees hier een volledig verslag.

Het risico van vers vlees
Het rauw voeren van honden is erg populair. Toch is dit niet zonder risico’s volgens Dr. Ronald Jan Corbee van de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren in Utrecht. De voedselveiligheid van het rauwe vlees is zijn grootste zorg. Voor Radar test het Universitair Veterinair Diagnostisch Laboratorium (UVDL) verschillende rauwe vleesvoedingen op de aanwezigheid van schildklierhormoon. Honden kunnen ernstige klachten krijgen wanneer ze hier veel van binnen krijgen.

Honden met verhoogde schildklierwaardes in het bloed kunnen last krijgen van symptomen zoals gewichtsverlies ondanks een goede eetlust, hyperactiviteit en een verhoogde hartfrequentie. Dierenartsen hebben al langer sterke vermoedens dat hyperthyreoïdie (een te snel werkende schildklier) veroorzaakt kan worden door inname van verse vleesvoeding. De aanwezigheid van schildklierhormoon in het verse rauwe voer is echter nog niet eerder aangetoond.

Het UVDL neemt op verzoek van Radar de proef op de som. Vijf verschillende voeren worden getest op de aanwezigheid van schildklierhormoon:

1. Compleet mix van het merk TamRo: 5,8 microgram schildklierhormoon per gram.
2. De ‘vlees compleet mix’ van Smuldier: 3,1 microgram schildklierhormoon per gram.
3. De lamsvariant van het merk Lotgering: 1,5 microgram schildklierhormoon per gram.
4. Bibi ‘natuurmix’ scoort beduidend lager: 0,6 microgram schildklierhormoon per gram.
5. Carnibest ‘natuurvoer’: 0,1 microgram schildklierhormoon per gram.


Wat zegt dit onderzoek?

Een ‘veilige’ uitslag dient tussen de 0,0 en 0,75 te zijn. De waardes in Tamro en Smuldier en in mindere mate ook Lotgering zijn wel hoog. Zeker als een hond hier langdurig veel van eet kunnen er klachten ontstaan. Bibi en Carnibest bevatten wel het hormoon, maar vallen in de veilige marge.

De brancheorganisatie Dibevo kent de verhalen over schildklierweefsel in diervoer. De brancheorganisatie neemt de resultaten zeer serieus. Henk van Houwelingen laat in de uitzending weten nader onderzoek te doen naar grondstoffen die mogelijk een risico vormen. Dit zullen zij samen doen met de betrokken leden.

Hoe zit het met de merken die wij in onze winkel verkopen?
Omdat wij van 4 verschillende merken vers vlees verkopen, willen we jullie graag laten weten hoe het zit met onze merken. We geven per merk de reactie:

• KIVO: Een uitmuntende uitslag bij de test op schildklierhormoon bij KIVO. KIVO is niet getest in de uitzending. KIVO heeft daarom direct besloten om hun vlees ook te laten testen. Deze test is door hetzelfde instituut uitgevoerd als bij Radar. Het was een kostbaar en tijdrovend proces. Toch hebben we meerdere worsten laten testen en we willen dit in de toekomst ook blijven doen. We hebben de uitslag vandaag ontvangen en Kivo komt als één van de beste van de geteste merken uit de bus.

• Farm FoodWij willen u graag laten weten dat in al onze voeding, dus ook Farm Food Fresh en Farm Food Fresh Menu geen strotten, luchtpijpen en longen worden verwerkt. De kans dat er schildklierhormoon aanwezig is in onze voeding, is daarom nihil. Desalniettemin nemen wij deze berichtgeving zeker serieus en laten wij onze voeding nogmaals onderzoeken om volledig zeker te zijn dat er geen schildklierhormoon in de Farm Food Fresh en Farm Food Fresh Menu aanwezig is. Dit onderzoek zal worden uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau.

Farm Food gebruiken wij duurzaam verantwoord vlees wat ook gebruikt wordt voor de menselijke consumptie. Dit betekent dat de NVWA goede kwaliteitscontroles uitvoert op onze koeien. Belangrijk is bijvoorbeeld dat er geen salmonella in onze voeding zit en daarnaast laten wij regelmatig ons vlees testen bij laboratoria.

Wij hechten veel waarde aan de kwaliteit van onze voeding. Daarom zijn wij samen met brancheorganisatie Dibevo ook één van de initiatiefnemers voor een officieel keurmerk voor rauw vlees voeding voor de hond. Wij willen er voor zorgen dat er richtlijnen en voorschriften komen om de kwaliteit van rauw vlees voeding te kunnen waarborgen.

Mochten er vragen zijn of behoefte aan persoonlijke begeleiding dan horen wij dat uiteraard graag van u. Tel: 0548-619977 of e-mail: info@farmfood.nl

• Carnibest: Carnibest garandeert n.a.v. de uitzending dat er geen schildklierweefsel in Carnibest zit.
“De uitslag in het programma Radar toonde dit ook duidelijk aan. Ons Natuurvoer kwam met een uitslag van 0,1 duidelijk onder de norm van 0,75 die in het programma gesteld werd. Wij testen er zelf niet op omdat we weten wat er wel en wat er niet in ons voer gaat. En dat is dus absoluut geen schildklierweefsel / schildklierweefsel bevattende grondstoffen”.

• Prins Petfoods: De PrinsTotalCare voedingen kunnen veilig gegeven worden. De TotalCare diepvries vers vlees voedingen van Prins bevatten geen strotten of andere risico ingrediënten welke schildklierhormonen kunnen bevatten. Alle producten van Prins worden gemaakt volgens een streng GMP+ kwaliteitssysteem. Dit waarborgt een voedselveilig product voor mens en dier. Alle grondstoffen worden aangekocht bij GMP+ aangesloten bedrijven en uitgebreid getest. Wij werken uitsluitend met vleesingrediënten afkomstig uit buurlanden van Nederland en werken niet met vers vlees ingrediënten buiten Europa. Door volgens een nauw kwaliteitssysteem te werken, worden dit soort gevaarlijke situaties en problemen uitgesloten.

Rauw vlees kan voor dier én mens gevaarlijke bacteriën bevatten. Verstandig voeren kan een hoop problemen voorkomen! Prins geeft je graag tips hoe je jouw hond en kat verantwoord vers vlees kunt voeren.

Mocht je vragen hebben, dan staan de deskundigen van het Prins CareTeam je graag te woord (tel: 0318-524245 of mail: advies@prinspetfoods.nl). We geven je graag een advies op maat.

Conclusie
Van de 4 merken maar 1 merk met een score op het schildklierhormoon. Deze score is echter minimaal (Carnibest: 0,1). Een score waarbij de genoemde klachten niet moeten kunnen voorkomen. We zijn blij dat we de keuze hebben gemaakt voor gerenommeerde merken, die zich houden aan de kwaliteitseisen. Ook ons eigen bedrijf heeft een GMP+ certificering waardoor we de kwaliteit van ons voer kunnen waarborgen.

Mochten jullie vragen of opmerkingen hebben over dit onderwerp, schroom dat niet om deze te stellen. We staan natuurlijk klaar voor jullie in de winkel, maar zijn ook bereikbaar per mail (karin@smulders-diervoeders.nl) en per telefoon (073-5492485).

Lees meer over dit onderwerp op:
https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/rauw-vlees-voor-je-huisdier-niet-zonder-risicos/
https://www.facebook.com/pg/SmuldersDiervoeders/posts/?ref=page_internal