Vang de vlo!

Wat zijn vlooien precies, en waarom zijn ze zo vervelend? Wat moet je doen als je hond of kat vlooien heeft en, beter nog, hoe kun je deze vervelende springers voorkomen?

Vlooien zijn parasieten die bloedmaaltijden van een gastheer nodig hebben om te kunnen overleven. Ze behoren tot de familie van de insecten en zijn uitgerust met zes krachtige pootjes, waarmee ze prima kunnen springen. Tot wel enkele tientallen centimeters hoog én ver! Daardoor heb je ze niet zomaar te pakken.

Jeuk, en meer

Vlooien zijn op de huid en tussen de haren van onze honden en katten actief. Het bloed zuigen kan leiden tot enorme jeuk, huidontstekingen en allergieën, één vlooienbeet kan al zorgen voor een heftige overgevoeligheidsreactie van het lichaam. Vlooien zorgen niet alleen voor jeuk en daardoor voor veel huidklachten en ongemak, maar kunnen ook ziektes overbrengen. Zo is de vlo de tussengastheer van de lintworm, waardoor je dier via een vlo een lintworminfectie kan oplopen.

Let op!

Zie je kleine, zwarte korreltjes in de vacht van je hond of kat? Dan kunnen vlooienpoepjes zijn! Als de korreltjes rood kleuren als je ze op een natgemaakt stukje keukenpapier legt, weet je dat je met de restanten van een verteerde bloedmaaltijd te maken hebt.

Niet kieskeurig

Vlooien zijn niet zo kieskeurig. Ze kunnen naast honden en katten ook mensen bijten! Je herkent een vlooienbeet aan kleine, rode puntjes op de huid. Echt dol op mensen zijn vlooien niet, daar is onze huid te kaal voor. Ze zitten liever in de vacht van je hond of kat.

IJsberg

Als je een volwassen vlo op je hond of kat spot, zie je eigenlijk nog maar het topje van de ijsberg. Een vlooienpopulatie bestaat namelijk voor slechts 5 procent uit volwassen dieren. De rest bestaat uit vlooien in wording: eitjes, larven en poppen, die vervolgens uitgroeien tot een volwassen vlo. Een vrouwtjesvlo kan tientallen eitjes per dag leggen. Zie je één vlo? Dan weet je dus dat er een heleboel in de buurt kunnen zijn! Zeker als de temperatuur hoog en de lucht vochtig is, want daar houden vlooien van.

Ten strijde!

Als je hond of kat vlooien heeft, is het belangrijk om niet alleen je dier, maar ook de omgeving te behandelen. Vlooieneitjes kunnen namelijk overal terechtkomen: van de mand tot in je bed. Stofzuigen helpt om de eitjes te verwijderen, maar daarmee ben je er nog niet. De larf, het volgende levensstadium van de vlo, houdt zich namelijk graag schuil op donkere plaatsen waar je hem slecht kunt verwijderen, bijvoorbeeld in naden en kieren. En de pop, weer het volgende stadium, maakt het ons helemaal lastig: poppen kunnen maandenlang wachten op de ideale omstandigheden om uit te komen en in vlooien te veranderen. En dan opeens… heb je ze weer!

Belangrijk bij vlooienbestrijding

  • Zorg voor een goed plan van aanpak.
  • Behandel het dier. Kijk op onze webshop voor onze producten voor de kat en voor de hond.
  • Behandel de leefomgeving.
  • Behandel ook alle andere huisdieren!
  • Gebruik de juiste bestrijdingsmiddelen: vraag ons om advies, lees vooraf altijd goed de bijsluiter en geef nooit vlooien-bestrijdingsmiddelen voor honden aan een kat!
  • Pas de bestrijdingsmiddelen op de juiste manier toe: denk daarbij aan de juiste dosering, het goed aanbrengen van het middel en de behandeling op het juiste tijdstip herhalen. Volg alle richtlijnen op, het kan bijvoorbeeld zijn dat je dier tijdelijk niet nat mag worden en dat betekent dan even niet wassen en niet zwemmen.

Wist je dit?

Uit onderzoek naar vlooienbestrijding blijkt dat er in ruim 60 procent van de gevallen niet lang of vaak genoeg wordt behandeld en dat er in ruim 30 procent van de gevallen onvoldoende werkzame stof op het dier terechtkomt, bijvoorbeeld omdat de dosering niet goed is of omdat het middel op de verkeerde plaats wordt aangebracht.

Vlooien voorkomen

Je kunt je hond of kat preventief tegen vlooien behandelen. In onze webshop vind je diverse producten. Kam je dier regelmatig om zijn vacht op vlooien én vlooienpoepjes te controleren en houd je huis goed schoon. Dat betekent regelmatig stofzuigen, de stofzuigerzak regelmatig legen en kleedjes en mandjes van je dier op minimaal 60 graden wassen.

Bron: www.prinspetfoods.nl