Menu
EUR
Bescherm jouw paard tegen het gevaar voor een eikelvergiftiging

Bescherm jouw paard tegen het gevaar voor een eikelvergiftiging

Verschijnselen
Paarden die teveel eikels eten kunnen een vergiftiging oplopen. De verschijnselen van een eikelvergiftiging beginnen meestal met een verminderde eetlust en vertonen van koliekverschijnselen. Daarnaast heeft de urine een donkere kleur en kan het paard gevoelig zijn in de buikstreek. De maagdarmwand wordt aangetast, met als gevolg maagzweren, maagdarm-ontstekingen en verstoppingen en bloedarmoede. Tot slot kunnen ook de nieren worden aangetast, waardoor deze niet meer kunnen functioneren. Wanneer je er niet op tijd bij bent, kan eikelvergiftiging helaas tot sterfte leiden. Raadpleeg dus altijd direct een dierenarts wanneer er sprake is van een mogelijke eikelvergiftiging.


Maatregelen

Na een harde storm kunnen er veel eikels en bladeren in de paddock of weiland terecht komen. Als er eikenbomen in de buurt van het weiland of  paddock staan, is het zaak om de bladeren en eikels in de wei of paddock op te ruimen om vergiftiging te voorkomen. Je kan ook het gedeelte van het weiland of paddock afzetten met schrikdraad. Wanneer je voldoende ruwvoer verstrekt zou je verwachten dat je paard niet gaat knabbelen aan andere bladeren of eikels. Echter, neem geen enkel risico! Sommige paarden vinden de bittere smaak van eikels juist lekker en zullen dus eikels opeten. Kortom: voorkomen is beter dan genezen.
Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Recent toegevoegd

0
Vergelijk

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »