Menu
EUR
Verzorging van kippen in de zomer

Verzorging van kippen in de zomer

Door: Beeztees Reacties: 0
Drinkwater
Kippen bestaan net als mensen voor de helft uit water. Hierdoor is het van belang dat kippen altijd voldoende en vers drinkwater tot hun beschikking hebben. Kippen drinken tot 2 keer meer water dan dat ze eten op een dag. Bij warme dagen, kan dit zelfs verdubbelen. Ververs het water in de drinkemmer of drinksilo dan ook iedere dag, zodat jouw kippen ten alle tijden hun dorst kunnen lessen. Door het water iedere dag te verversen, voorkom je bovendien dat er ziektes of algen in het water kunnen groeien. Daarnaast is het aan te raden om de kippen drinkbak in de schaduw te plaatsen. 

Schaduwplekken
Lopen jouw kippen los in de tuin, dan kunnen ze vaak zelf beschutting zoeken onder struiken of bomen. Wanneer de kippen in een kippenhok met kippenren zitten, zorg er dan voor dat er voldoende schaduwplekken zijn. Plaatst bijvoorbeeld planten of een boom bij het kippenhok, die automatisch voor schaduw zorgen. Met schaduwdoeken kan je de kippen bovendien een handje helpen aan extra schaduwplekken in hun verblijf. Houd er wel rekening mee dat je het kippenhok of de ren niet volledig afsluit. Ieder zuchtje wind is namelijk welkom. Kippen trekken zich zodra de avond valt, vaak terug in hun nachthok. Ze gaan dan, zoals we dit ook wel noemen, ‘op stok’. Zorg er dus voor dat het nachthok overdag goed kan luchten en plaats deze ook in de schaduw met behulp van planten of een schaduwdoek. Merk je dat jouw kippen het te warm vinden in het nachthok en er toch voor kiezen om buiten te gaan slapen? Zorg er dan voor, dat de kippenren of het verblijf waar ze gaan slapen, geheel is afgesloten voor roofdieren.

Stofbad
Iedere kip neemt graag een stofbad. Je zal zien dat tijdens warme dagen jouw kippen nog frequenter een heerlijk stofbad nemen. Je kan voor jouw kippen zelf een stofbad maken met witzand, aarde en lavameel of pluimveeluispoeder. Pluimveeluispoeder gaat gelijk de vorming van luizen tegen, waar kippen meer last van hebben tijdens warme dagen. Uiteraard kunnen kippen ook gewoon een stofbad nemen in de tuin. 

Eieren rapen
Door de hitte kunnen kippen sneller broeds worden. Zorg ervoor dat er minderen eieren beschikbaar zijn om op te broeden, door twee keer per dag eieren te rapen in plaats van één keer. 

Kippenvoer en Kippensnacks
Help je kippen een handje met het verkoelen en het aanvullen van het vochtgehalte. Dat kan bijvoorbeeld met gewassen groenten, een heerlijk stuk watermeloen of andere groenten en fruit waar kippen dol op zijn. Je zal zien dat een heerlijke snack nog meer gewaardeerd zal worden door jouw kip tijdens de warme dagen.

Bloedluis
Als je kippen houdt is de kans groot dat je te maken krijgt met bloedluis (rode vogelmijt). De beestjes planten zich heel snel voort en nemen flink bloed af van kippen of andere vogels. Door het bloedverlies worden je vogels sneller ziek en onrustig. Ontdek hoe je bloedluis kunt voorkomen

Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Recent toegevoegd

0
Vergelijk

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »