Menu
EUR
Alles over Giardia

Alles over Giardia

Door: Karin Smulders Reacties: 0

Hoe raakt je hond besmet met Giardia?

Honden raken besmet door het opeten van de parasiet (cyste stadium). Dit kan op plekken waar veel honden komen, zoals honden uitlaat veldjes, of van zichzelf (herbesmetting). Bij de behandeling van een hond met Giardia is het dus ook heel belangrijk om het dier zelf te wassen, de omgeving goed te reinigen en indien nodig andere dieren uit het gezin ook te behandelen, dit alles om her besmetting te voorkomen. Giardia is ook besmettelijk voor mensen, dus zorg ook voor een goede persoonlijke hygiëne.

Uitscheiding van de parasiet via de ontlasting

Als een hond eenmaal besmet is geraakt, kan dit gepaard gaan met klachten, maar dat hoeft niet. Sommige honden blijven gezond, maar zijn wel besmet. Alle besmette dieren gaan zelf ook de parasiet uitscheiden via de ontlasting. Dit is geen continu proces. De ene keer worden er meer parasieten uitgescheiden dan de andere keer. Dit maakt het dus ook lastiger om de parasiet aan te tonen. Dit is de reden dat er vaak een verzamelmonster van ontlasting van 3 dagen wordt onderzocht. Je vergroot daarmee de kans de parasiet aan te tonen. Valse negatieve test uitslagen, dat wil zeggen de parasiet is niet aangetoond, maar de hond is wel besmet, komen helaas daarom regelmatig voor. Wist je dat je Giardia zelf kan testen?

Klachten bij een Giardia infectie

1) De ontlasting kan dun of brijachtig zijn. Er kan slijm en bloed bij de ontlasting zitten.
2) De ontlasting kan opvallend stinken. De geur kan erg penetrant zijn
3) Soms kunnen de dieren last hebben van misselijkheid, buikkrampen, winden en braken.
4) Bij langdurige besmetting kan er gewichtsverlies optreden en kan de vachtconditie verminderen.
5) De dieren behouden over het algemeen wel hun eetlust.
6) Als diarree gedurende meerdere weken of maanden aanhoudt moet er ook aan Giardia worden gedacht, vooral als het dier ondanks behandeling met medicijnen en aangepaste voeding steeds terugkerende diarree heeft


Hoe kom je er vanaf?


Stap 1:
Ten eerste moet de hond goed ontwormt zijn. Vaak werkt Panacur (= Febendazol). De meeste honden reageren goed op zo’n behandeling: de diarree klachten stoppen. Maar heel vaak krijgen ze na een tijdje toch weer opnieuw klachten. Om dit te voorkomen of te doorbreken is het heel belangrijk dat je gaat kijken naar het darmmilieu van de hond. Je wil het darmmilieu zo optimaal mogelijk maken, zodat de Giardia veel minder kans maakt om aan te slaan.

Slaat de behandeling met Panacur niet of niet voldoende aan, ga dan naar de dierenarts. De dierenarts kan Metronidazol voorschrijven. Dit is een antibioticum. Er zijn Giardia-soorten die niet gevoelig zijn voor metronidazol maar wel voor fenbendazol, en andersom.

Stap 2:
Alles begint met een goede voeding. Wij adviseren een licht verteerbare voeding of een voeding voor gevoelige darmen. Je kunt deze variant dan een tijdje voeren en daarna, als de klachten over zijn, weer overgaan naar het normale voer van je hond. Ook vers vlees geven is een goede optie. Het is optimaal verteerbaar en geeft hele compacte stevige ontlasting. Bovendien heeft het als extra pluspunt, dat het ook gezonde bacteriën bevat, die helpen om het darmmilieu weer gezond te maken. 

Stap 3:
Probiotica. Je kunt gezonde bacteriën ook toevoegen met probiotica, dat je over het voer geeft. In dit supplement zitten meerdere bacterie soorten/stammen bij elkaar. Probiotica van Zoolac is een fijn en handig middel.

Stap 4:
Huis ontsmetten tegen Giardia. Omdat Giardia maanden in de omgeving aanwezig kan blijven, vindt er vaak een nieuwe besmetting plaats. Om dit te voorkomen, moet de omgeving worden ontsmet met chloor, dienen alle kleedjes van het dier te worden gewassen en moet ook het dier zelf worden gewassen. Omdat ook mensen met Giardia kunnen worden besmet, moet je ook denken aan verdere hygiëne, zoals het wassen van de handen na contact met het dier. Heb je nog andere honden of katten in huis? Behandel deze dan ook.

Zoals je leest is een Giardia-besmetting niet zomaar opgelost. Heb je vragen of twijfel je aan iets? Schroom niet ons met ons (of de dierenarts) contact op te nemen

NB: Raadpleeg bij vermagering, uitdroging en bloederige diarree altijd direct een dierenarts!


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Recent toegevoegd

0
Vergelijk

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »