Menu
EUR
Het gazon uit de winterstand

Het gazon uit de winterstand

Door: Karin Smulders Reacties: 0

Het voorjaar begint vaak eind maart. De temperaturen zullen stijgen waardoor ook het gras weer goed begint te groeien. Begin dan ook in maart met de tuin klaar te maken voor de zomer.

Door het gras in het voorjaar te verticuteren verwijder je de viltlaag die in het gazon is gekomen. Deze viltlaag bestaat uit mossen en dode grassen, die het huidige gazon verstikken. Door te verticuteren komt er meer lucht en licht bij de ondergrond.

Als het gazon geverticuteerd is, zul je merken dat het een kaal gazon is geworden. Normaal herstelt dit zich vrij snel, maar om het direct goed aan te pakken is het raadzaam om graszaad over het gazon te strooien. Zeker op kale plekken is dit belangrijk, zodat er snel gras groeit zodat er geen onkruid kan komen.

Kalk strooien
Bij een lage/slechte zuurgraad kunnen planten en gras niet voldoende voedingstoffen opnemen. Dit remt de groei en geeft mos en onkruiden meer kans. Het strooien van kalk is dus heel erg belangrijk om mos en onkruidgroei te voorkomen. Want voorkomen is altijd beter dan genezen.  Voor een buxus is kalk essentieel.  Kalk in korrelvorm strooien is makkelijk en stuift niet.

Maaien
Om een gazon met hoge dichtheid te krijgen dien je het gras onder andere met regelmaat te maaien. Maai het gazon twee keer per week, op ongeveer 3 centimeter lengte. Zo krijgen onkruiden en schimmels minder kans. Daarnaast geeft het de jonge grassprieten de mogelijkheid om zich te vormen.

Belangrijk is dat de grasmaaier scherpen messen heeft. Hierdoor wordt het gras gesneden in plaats van dat het er af geslagen wordt. Slijp daarom tijdig de messen van uw grasmaaier.


Bemesten
Met name in het voorjaar is het belangrijk dat het gazon een goede voeding heeft om te kunnen groeien. Welke bemesting gebruik je? Kunstmest? of toch liever organische mest? Organische mest is steeds meer in opkomst en biedt vele voordelen: 

  1. Langdurige voordelen: Organische meststoffen voeden de bodem op een geleidelijke en consistente manier, waardoor voedingsstoffen langdurig beschikbaar blijven voor planten. Dit kan leiden tot gezondere plantengroei op de lange termijn, met minder behoefte aan frequente herbehandelingen.

  2. Bodemvruchtbaarheid: Organische meststoffen helpen bij het opbouwen en onderhouden van de vruchtbaarheid van de bodem. Ze verbeteren de bodemstructuur, bevorderen de groei van nuttige micro-organismen en vergroten het vermogen van de bodem om water vast te houden en voedingsstoffen vast te houden.

  3. Minder kans op verbranding: Organische meststoffen geven voedingsstoffen langzaam vrij, waardoor er minder kans is op verbranding van planten door overmatige concentraties van bepaalde voedingsstoffen, zoals stikstof, die vaak voorkomt bij het gebruik van sommige kunstmeststoffen.

  4. Gezondere planten en voedselproductie: Door organische meststoffen te gebruiken, kunnen planten een breder scala aan voedingsstoffen opnemen, wat kan resulteren in een betere kwaliteit van gewassen. Dit kan vooral belangrijk zijn voor klanten die voedsel verbouwen voor consumptie of commerciële doeleinden.

  5. Milieuvriendelijkheid: Organische meststoffen worden gemaakt van natuurlijke materialen zoals compost, dierlijke mest en plantaardige resten. Ze bevatten geen synthetische chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor het milieu, zoals sommige kunstmeststoffen. Door organische meststoffen te gebruiken, draagt de klant bij aan het behoud van bodemgezondheid en biodiversiteit.


Sproeien
In het voorjaar komt het voor dat de temperatuur langere tijd boven de 20 graden is. Hierdoor droogt het gras en kan het niet groeien. Het heeft immers water nodig. Daarom is sproeien op dat moment belangrijk. Sproei bij voorkeur één keer lang in plaats van twee keer kort.


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Recent toegevoegd

0
Vergelijk

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »