Menu
EUR
3. De aanschaf van een pup: Enten en Chippen

3. De aanschaf van een pup: Enten en Chippen

Door: Karin Smulders Reacties: 0

Een gezonde hond is een blije hond. Door uw hond te laten inenten, verkleint u de mogelijkheid dat uw huisdier ziek wordt. Ook neemt de kans af dat uw huisdier andere honden besmet. Dit is het entingsschema van een pup:

Vaccinatieschema Pups

Bron: voormijndier.nl


Wanneer en hoe vaak hond inenten?

Pups krijgen hun eerste vaccinatie als ze zes weken oud zijn. Daarna moet uw pup ingeënt worden bij 8/9 weken, 12/13 weken en als ze één jaar oud zijn. Bij sommige pups zal uw dierenarts adviseren een extra inenting te geven op 16 weken leeftijd. Volwassen honden worden ieder jaar gevaccineerd tegen de ziekte van Weil en elke drie jaar tegen parvovirus, hondenziekte en besmettelijke leverziekte.


Kennelhoest
Onder bepaalde omstandigheden is het verplicht om uw hond te laten inenten tegen besmettelijke hondenhoest, ook wel kennelhoest genoemd. Bijvoorbeeld als u uw hond naar een pension brengt. Ook in andere gevallen kan het verstandig zijn om uw hond tegen besmettelijke hondenhoest te laten inenten.  Vraag uw dierenarts wat het beste is voor uw persoonlijke situatie.


Chippen

Ieder jaar weer raken veel dieren zoek nadat ze ontsnapt zijn. Gelukkig worden deze dieren ook vaak weer gevonden. Om ze weer snel terug te kunnen brengen bij hun baasje is het belangrijk dat deze dieren gechipt én geregistreerd zijn. Door een juiste registratie kan er rechtstreeks contact opgenomen worden met de eigenaar. Voor honden is de chip verplicht.

 


  Soms is een dier gechipt, maar niet geregistreerd bij een portaal (databank). In andere gevallen is het dier wel geregistreerd, maar zijn de gegevens verouderd. Ook dan kan de eigenaar niet worden gewaarschuwd dat zijn dier terecht is. Als de eigenaar niet meteen gevonden kan worden, moet het dier langer in het asiel blijven. Dit kan erg stressvol voor het dier zijn. Na twee weken kan het dier bovendien herplaatst worden bij een nieuw baasje. Om dat te voorkomen is een goede registratie ontzettend belangrijk!

Voorkom dit en laat je huisdier chippen en zorg voor een goede, actuele registratie! Meer informatie over de chip- en registratieverplichting vindt u op www.chipjedier.nl.

Let op: Als eigenaar ben je verplicht om de hond na aankoop op eigen naam te registreren en de registratie altijd up-to-date te houden.

Databanken

Er zijn een aantal verschillende databanken in Nederland waar je de chip van je huisdier kunt registreren. De meeste databanken hebben een eigen website waar je de registratie kunt regelen. Op www.chipnummer.nl vind je een overzicht van databanken in Nederland.

Vaccinaties en het chippen zijn op elkaar afgestemd waardoor de dierenarts bij de eerste vaccinatie het dierenpaspoort kan koppelen aan het chipnummer.

 

Naampenning
Naast de chip die de hond heeft, is het ook slim om een naampenning aan de halsband te bevestigen. Hierop kun je de naam van de hond, maar ook je telefoonnummer laten graveren. Dit is vooral handig voor mensen die je hond vinden, mocht hij onverhoopt ooit weglopen. Naampenningen kun je in onze winkel of online bestellen. In de winkel kunnen we de penning  graveren terwijl je wacht!

 


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Recent toegevoegd

0
Vergelijk

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »