Menu
EUR
De start van het lammerenseizoen

De start van het lammerenseizoen

Door: Karin Smulders Reacties: 0

Voorbereiding
Zorg ervoor dat alle ooien in goede gezondheid verkeren voordat ze worden gedekt. Dit omvat het controleren op parasieten, het vaccineren indien nodig, en het trimmen van hoeven indien nodig.

Voorzie de ooien van het juiste voer, vooral tijdens de laatste maanden van de zwangerschap. Ze hebben extra voedingsstoffen nodig om gezonde lammeren te produceren.

Schone, droge en veilige stallen zijn belangrijk tijdens de bevalling en de eerste dagen na de geboorte, wanneer de lammeren kwetsbaar zijn voor ziekten.

De bevalling (lammeren):
Herken de tekenen van naderende bevalling:  rusteloosheid, isolatie van de kudde, verlies van de slijmprop, en het 'baren' van de uier (het uierzakje vult zich met melk).

Wees voorbereid op noodsituaties: Zorg ervoor dat je alle benodigde materialen bij de hand hebt voor noodgevallen, zoals navelklemmen, jodiumoplossing, schone handdoeken, een thermometer, en eventueel een dierenarts die beschikbaar is voor noodgevallen.

Assisteer indien nodig: In de meeste gevallen zal een ooi zonder hulp kunnen bevallen. Echter, als de bevalling moeizaam verloopt, zoals bij een vastzittend lam of een moeilijke presentatie, kan het nodig zijn om in te grijpen. Wees voorbereid om te helpen bij de bevalling, maar wees voorzichtig en ga zorgvuldig te werk om letsel te voorkomen.

Desinfecteer de navelstreng: Nadat een lam geboren is, is het belangrijk om de navelstreng van het lam te desinfecteren om infecties te voorkomen. Gebruik hiervoor een jodiumoplossing of een ander geschikt desinfectiemiddel.


Na de geboorte
Het is belangrijk om het lammetje en de moeder af te zonderen van de rest van de kudde om te voorkomen dat andere schapen het lammetje verwonden of verstoren. Dit geeft ook de moeder en het lam de kans om elkaar te leren kennen en een band op te bouwen.

Controleer de ademhaling en de algemene toestand van het lammetje: Zodra het lam geboren is, moet je controleren of het lammetje ademt en of het zich normaal gedraagt. Een gezond lammetje zou binnen enkele minuten moeten beginnen met ademen en zou alert moeten zijn, zich bewegen en proberen te staan.

Help indien nodig: Als het lammetje niet ademt of als er problemen zijn, zoals een verstrikte navelstreng, kun je helpen door voorzichtig het slijm uit de neus en mond van het lam te verwijderen en de ademhaling te stimuleren door voorzichtig op de borst van het lam te drukken. Als de navelstreng verstikt is, kun je deze afbinden met een steriele draad en doorknippen met een schaar.

Voeding
Moedig het lam aan om te drinken. Het is belangrijk dat het lammetje binnen de eerste paar uur na de geboorte begint te drinken om voldoende colostrum binnen te krijgen, wat essentieel is voor de immuniteit en de gezondheid van het lam. Je kunt het lam helpen om te drinken door het voorzichtig naar de uier van de moeder te leiden en het aan te moedigen om te zuigen. Lukt dit niet, dan heb je de mogelijkheid om met lammerenmelk het lam zelf te voeden. Je hebt hiervoor speciale lammerendrinkflessen.

Blijf het lam en de moeder controleren: Blijf het lammetje en de moeder nauwlettend in de gaten houden om ervoor te zorgen dat ze zich goed voelen en dat het lam voldoende melk krijgt. Let op tekenen van problemen zoals zwakte, gebrek aan interesse in drinken, of abnormaal gedrag bij de moeder.

Door deze stappen te volgen en alert te blijven tijdens het lammerenseizoen, kun je ervoor zorgen dat de bevallingen soepel verlopen en dat zowel de ooi als haar lammeren gezond en wel zijn

 


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Recent toegevoegd

0
Vergelijk

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »