Menu
EUR
  • Alles voor het dier
  • Meer dan 70 jaar ervaring
  • Persoonlijk advies van experts

Alles over de pup!

 

Een pup in huis
Gefeliciteerd! Je hebt er voor gekozen om een pup aan te schaffen. Maar wat nu? Waar moet je op letten, wat moet je (vooraf) weten en wat moet je allemaal aanschaffen? Wij helpen je graag op weg! Hieronder alle informatie over de aanschaf van een pup. Deze informatie is ook gebundeld in onze Puppygids.

Lees je liever op papier? Geen probleem! De gids is ook gratis af te halen in onze winkel.
 











Checklist aanschaf pup:
Laten we beginnen met een handige checklist. Heb je vragen over de checklist of andere vragen over de opvoeding, voeding of verzorging van je hond? Neem gerust contact met ons op!

Ο

 

Mand of Kussen

 

Ο

Haarborstel/kam

 

Ο

Penning

Ο

 

Bench

 

Ο

Vlooienkam

 

Ο

Chip(nummer)

Ο

 

Benchkleed

 

Ο

Hondenshampoo

 

Ο

Hondenschool

Ο

 

Halsband en Riem

 

Ο

Tekenpincet

 

Ο

Dierenarts

Ο

 

Eet- en drinkbak

 

Ο

Vlooienbestrijding

 

 

 

Ο

 

Voer

 

Ο

Ontwormingsmiddel

 

 

 

Ο

 

Beloningssnoepjes

 

Ο

Nagelschaartje

 

 

 

Ο

 

Poepzakjes

 

Ο

Tandreiniger

 

 

 

Ο

 

Speeltjes

 

Ο

Oorreiniger

 

 

 

De aanschaf van een pup

 

Waar je een pup ook koopt, je moet altijd op een aantal zaken letten. Als deze niet in orde zijn, kun je de pup beter niet kopen, ook al ziet het diertje er nog zo schattig uit. Je bespaart jezelf veel problemen met een goede voorbereiding. Een goede fokker is goud waard.

Let op waar je de pup koopt. Zielige pups in een smerig schuurtje zullen je hart breken, maar wanneer je zo’n pup toch koopt houd je deze “broodfok” in stand. Op de website van het LICG vind je een handige checklist om de ‘foute fokker’ te ontmaskeren. 

Kies je voor een rashond dan zijn via de site van de Raad van Beheer de verschillende rasverenigingen te benaderen voor betrouwbare adressen. Heb je een fokker gevonden? Google dan even de naam. Zo zie je snel of er goede of slechte recensies zijn van andere kopers.

Waar moet je op letten bij het uitzoeken van de pup? Lees hier verder.
Vaccineren en chippen
Pups horen wanneer ze naar hun nieuwe eigenaar gaan minimaal één keer ingeënt te zijn tegen hondenziekte en het parvovirus. Ook horen ze ontwormd te zijn. De gegevens hierover horen in een inentingsbewijs of paspoort te staan. Dit is het entingsschema van een pup:

Vaccinatieschema Pups

Bron: voormijndier.nl


Wanneer en hoe vaak hond inenten?
Pups krijgen hun eerste vaccinatie als ze zes weken oud zijn. Daarna moet de pup ingeënt worden bij 8/9 weken, 12/13 weken en als ze één jaar oud zijn. Volwassen honden worden ieder jaar gevaccineerd tegen de ziekte van Weil en elke drie jaar tegen parvovirus, hondenziekte en besmettelijke leverziekte. Naast deze entingen kennen we ook de enting tegen Kennelhoest. Deze geef je bijvoorbeeld als je de hond naar een pension brengt. Vraag altijd de dierenarts wat het beste is voor jouw persoonlijke situatie.


Chippen

Ieder jaar weer raken veel dieren zoek nadat ze ontsnapt zijn. Gelukkig worden deze dieren ook vaak weer gevonden. Om ze weer snel terug te kunnen brengen bij hun baasje is het belangrijk dat deze dieren gechipt én geregistreerd zijn. Door een juiste registratie kan er rechtstreeks contact opgenomen worden met de eigenaar. Voor honden is de chip verplicht. Lees hier meer. 

Naampenning

Naast de chip die de hond heeft, is het ook slim om een naampenning aan de halsband te bevestigen. Hierop kun je de naam van de hond, maar ook je telefoonnummer laten graveren. Dit is vooral handig voor mensen die je hond vinden, mocht hij onverhoopt ooit weglopen. Naampenningen kun je in onze winkel bestellen en laten graveren terwijl je wacht!


De pup mee naar huis
Gefeliciteerd met je nieuwe aanwinst! Geef het nieuwe familielid direct een eigen plekje in de vorm van een bench en een fijne mand. Het is voor een pup prettig als hij zijn eigen plek heeft, waar hij rust heeft, maar ook de ruimte kan overzien. Zo voelt hij zich betrokken bij het gezin. Die eigen plek moet een plek zijn waar de pup graag uit zichzelf wil liggen. Daarom kun je overwegen om een mand of kussen aan te schaffen en daarnaast ook een bench.

Bench
Als pup komt er nogal wat op je af. Je moet bijvoorbeeld leren alleen te blijven. Een bench kan helpen om je pup te leren alleen te blijven. Het moet een veilige en vertrouwde plek zijn waar je hondje, weg van alle drukte, lekker kan rusten zonder dat hij de buitenwereld, of de buitenwereld hem, in gevaar brengt.  Bijkomend voordeel is dat je de bench kunt meenemen op vakantie of als je ergens op visite gaat. Hoe laat je de pup nu wennen aan de bench en welke maar moet ik kopen? Lees hier meer.
 

Voer
Als je de pup hebt opgehaald, kun je het beste eerst even de voeding blijven geven die de pup gewend is (vaak krijg je een beetje van de fokker mee naar huis). Te veel veranderingen in één keer leveren alleen maar stress en mogelijk diarree op. Stap daarna over op de voeding die je zelf wil geven. Koop altijd goede kwaliteit: slechte voeding zorgt voor een slechte vacht en veel of dunne ontlasting. Grof gezegd zijn er drie soorten voeding:

                  Krokante brokken                  Geperste brokken                          Vers Vlees
     


Omdat voeding ons vak is, leggen we je graag uit wat deze soorten voeding inhouden, welke kwaliteit ze hebben en we geven je alvast wat voedingstips. Natuurlijk betreft elke hond maatwerk. Kom daarom altijd even bij ons langs voor het juiste en passende advies! 

Spelen
De meeste honden vinden het leuk om te spelen, zeker pups! Wat heb je nodig?

Je hebt verschillende soorten speeltjes nodig. Je pup wil niet alleen veel spelen, ook heeft hij behoefte aan speeltjes waarop hij kan kauwen, bijvoorbeeld bij het wisselen van tanden. Koop daarom speeltjes van hoge kwaliteit, zodat je pup niet iets in stukjes kan bijten om het vervolgens op te eten. Naast balletjes, zijn flostouwen en hertengeweien ideale speeltjes voor de speelse pup!
 


Speelotheek
Spelen is erg belangrijk voor honden. Het daagt ze geestelijk uit, verbetert hun vaardigheden en houdt ze fysiek lekker bezig. Maar welke puzzel of welk speeltje is nu geschikt voor jouw hond? En hoe houd ik mijn hond enthousiast? Door te variëren met speelgoed en puzzels. Maak gebruik van onze Speel-o-theek!

In de Speel-o-theek kun je niet alleen speelgoed huren, maar ook anti-schrokbakken, clickers en trainingsartikelen. Bevalt een artikel goed? Dan kun je het natuurlijk altijd nog kopen. Een overzicht van de spellen is te vinden op onze website: www.smulders-diervoeders.nl/speelotheek/

Wanneer een speeltje versleten is, gooi het weg om te voorkomen dat er stukjes verstopt komen te zitten in de darmen!

Puppy-proof huis
Maak je huis puppy-proof. Pups vinden het heerlijk om op onderzoek uit te gaan en hier en daar wat te kauwen. Zorg er daarom voor dat je geen kleine of losse spulletjes op plekken hebt liggen waar honden makkelijk bij kunnen en waar zij in kunnen stikken. Loop je hele huis goed door om te controleren op losse draden en elektriciteitssnoeren. Sommige honden vinden het lekker om daar in te knagen, wat nog gevaarlijk kan zijn ook. Haal ze weg, werk ze weg of plak ze vast aan de vloer.

Heb je een losse vuilnisbak staan? Zorg er dan voor dat deze stevig dicht kan zodat je hond er geen afval of etensresten uit kan halen.

Let ook op planten in huis, er zijn verschillende soorten die giftig en of gevaarlijk voor je hond kunnen zijn.

Wandelen met de pup
Hoe lang mag je eigenlijk wandelen met je pup? Puppy’s zijn natuurlijk reuze enthousiast en speels. Daardoor kunnen en willen ze vaak langer lopen dan goed voor hen is. Superleuk om te zien voor het baasje, maar niet oké voor de pup! Belast je pup niet teveel en houd rekening met alle speeluurtjes op een dag. Ben zuinig op je pup en bouw langzaam op.

Hanteer voor het wandelen de volgende regel: Een jonge pup mag 4-5 x per dag wandelen. De duur van de wandeling mag 10 minuten per wandeling per maand leeftijd zijn. Dat betekent dat een pup van 3 maanden, tot 30 minuten per wandeling mag lopen. Indien de pup eerder uitingen geeft van vermoeidheid dan moet je natuurlijk eerder stoppen.

Verzorging van je pup

 

Je pup heeft behoefte aan verzorgingsmiddelen. Denk aan shampoo, een borstel, kam en tandverzorging. Verder heb je een tekenpincet, anti-vlooienmiddel en ontwormingsmiddel nodig. Kijk op onze checklist hierboven wat je allemaal in huis moet hebben.

Er valt veel te vertellen over de verzorging van je pup. Lees hier onze blog waarin alles wordt verteld over de verzorging van de vacht, ogen, oren en het gebit.

 

Wormen
Pups hebben vaak last van spoelwormen. In veel situaties krijgen pups de spoelwormen van de moeder mee in de baarmoeder. Ondanks dat de moeder is ontwormd, is een besmetting lang niet altijd te voorkomen. Het is daarom belangrijk je pup regelmatig te ontwormen. De fokker doet dit bij de leeftijd van 2, 4 en 6 weken(controleer dit wel!). Daarna dien je hem zelf te ontwormen bij een leeftijd van 8 en 12 weken en vervolgens op een leeftijd van 4, 5 én  6 maanden. Na zijn 6e maand, dien je de hond elk kwartaal te ontwormen.

Een hond kan erg ziek worden van wormen. Ontworm daarom tijdig. Daarnaast kunnen ook wij besmet worden met de spoelworm die honden bij zich dragen. Vooral voor kinderen kan een spoelworminfectie nadelige gevolgen hebben. Omdat we vaak in nauw contact leven met onze huisdieren is het dus belangrijk dat we ze regelmatig ontwormen.

Vlooien
Wanneer je pup veel krabt, is het verstandig de vacht eens van dichtbij te inspecteren. Als je de vacht goed opzij duwt kun je zien of de vacht vlo-vrij is. Let erop dat je geen vlooien ziet en/of zwarte vlekjes tegen komt. Dit zijn vaak vlooienpoepjes en duiden op een besmetting met vlooien. Met een speciaal vlooienkammetje zijn vlooien en vlooienpoepjes uitstekend op te sporen.
 


Het is een misverstand dat een vlooienbesmetting iets met hygiëne te maken zou hebben. Elke hond kan vlooien krijgen. Zelfs de best verzorgde pup kan vlooien krijgen. Daarnaast kan er een verband zijn tussen een vlooien- en een wormbesmetting. Lees er hier alles over in onze blog.

Castratie en sterilisatie
Een teef wordt meestal tussen de 7 en 14 maanden voor het eerst loops. Ze is dan geslachtsrijp en kan drachtig worden. Een reu wordt meestal tussen de 9 en 12 maanden geslachtsrijp. Als je besluit dat je hond geen pups mag krijgen of geen andere hond mag dekken, dan kun je een sterilisatie /castratie overwegen. Je dierenarts kan je hierover alles vertellen.

Opvoeding: van stofzuiger tot paard 
Het is de kunst om je pup op een zo positief mogelijke manier met alles waarmee hij te maken kan krijgen in aanraking te brengen. Mensen, kinderen, andere honden van groot tot klein en zwart tot wit, de passerende brommer, de lawaaiige stofzuiger, het paard in de wei… ze horen er allemaal bij. Het is wel belangrijk al die kennismakingen rustig en gedoseerd te laten plaatsvinden, want een te grote hoeveelheid informatie kan een pup niet opslaan. Daarnaast de vraag of je naar een hondenschool moet gaan, en welke dan? Lees hier verder.

Zindelijk maken

 

Zorgen dat je pup zindelijk wordt, oftewel plast en poept op de plekken waar jij dat voortaan graag wil, is vooral een kwestie van goed kijken en de signalen herkennen. Beloon je pup als hij buiten zijn behoefte doet.

Ik moet uit!
Als je pup wat onrustig wordt, rondjes gaat draaien of gaat snuffelen kun je er vanuit gaan dat hij naar buiten moet. Een gouden regel: laat je pup altijd even uit na het slapen, na het eten en na het spelen.

 

Niet doen
Plast of poept je pup onverhoopt binnen? Straf hem dan niet. Hij legt dan namelijk niet het verband met de plek, maar met de daad. Het gevolg kan zijn dat je pup bang wordt om voortaan nog iets in jouw bijzijn te doen. Ruim eventuele ongelukjes zonder al te veel poespas en gemopper op. Negatieve aandacht is ook aandacht en je wilt niet dat je pup ontdekt dat hij enorm in de belangstelling kan komen als hij steeds midden in de kamer plast.

Wel doen
Zorg dat je buiten een plekje hebt waar je snel voor een plasje of hoopje terechtkunt. Doet je pup een plasje of hoopje, beloon deze daad met een "braaf", aai of iets lekkers. Geef je pup regelmatig de gelegenheid om zich te ontlasten. Je weet het zelf vast wel: niets zo vervelend als dat je nodig naar de wc moet, maar niet kunt!

 

Hondentaal
Als baasje ben je een belangrijke partner voor jouw hond. Het is daarom belangrijk dat je zijn gedrag begrijpt. Wist je dat honden ook hondentaal hebben? Hier de belangrijkste uitdrukkingen:

Tot slot
Wij wensen je veel plezier met de nieuwe pup. Met bovenstaande informatie én onze blogs, hopen we dat we je een beetje op weg hebben kunnen helpen. De informatie is ook verkrijgbaar in onze speciale puppygids. Deze kun je gratis afhalen in de winkel of hier downloaden. 

Als extra bedankje voor het downloaden van onze gids, hebben we ook nog een verrassing voor je. We willen niet alles verklappen, maar we kunnen wel zeggen dat het iets leuks is voor jou en je nieuwe pup!

Natuurlijk staan wij altijd klaar om je vragen te beantwoorden. Op de hoogte blijven? Elke maand versturen wij een nieuwsbrief met de leukste weetjes. Daarnaast zijn we actief op Facebook en Instagram!

Kies uw taal
Kies uw valuta

Recent toegevoegd

0
Vergelijk

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!