Menu
EUR
1. De aanschaf van een pup: de voorbereiding

1. De aanschaf van een pup: de voorbereiding

Door: Karin Smulders Reacties: 0
Waar kopen?
Let op waar je de pup koopt. Zielige pups in een smerig schuurtje zullen je hart breken, maar wanneer je zo’n pup toch koopt houd je deze “broodfok” in stand. Op de website van het LICG vind je handige tips en  checklists om de ‘foute fokker’ te ontmaskeren.

Kies je voor een rashond dan zijn via de site van de Raad van Beheer de verschillende rasverenigingen te benaderen voor betrouwbare adressen. Heb je een fokker gevonden? Google dan even de naam. Zo zie je snel of er goede of slechte recensies zijn van andere kopers.


Waar op letten bij het uitzoeken van de pup?
Een pup mag bij de moeder weg vanaf 7 weken. Vraag of je de moeder mag zien. Koop geen pup als de moeder niet aanwezig is, ook niet als men zegt dat moeder ‘net even weg is’. Het nest kan het beste bij de fokker in huis liggen. Het is nadelig voor de ontwikkeling van de pup als het ergens achteraf in een schuur ligt waar de dieren onvoldoende worden gesocialiseerd. Uit onderzoek blijkt dat pups die in huis opgroeien minder kans hebben op het ontwikkelen van angst en agressie problemen. Let op hoe de moederhond zich gedraagt. Een teefje met jongen kan soms een beetje beschermend zijn tegenover vreemden die bij haar pups komen, maar mag niet agressief of angstig op uw komst reageren. Kijk hoe de moeder eruit ziet: is ze schoon, is ze niet te dun?

Is de omgeving waar de pups verblijven netjes schoon?
Dat is niet alleen nodig vanuit hygiënisch oog-punt, maar ook in verband met de opvoeding. Honden die opgroeien in hun eigen vuil worden vaak nauwelijks of laat zindelijk. Een goede fokker houdt het nest en de ruimte waarin de pups rond kunnen lopen keurig schoon.

Hoe reageren de pups op bezoek?
Pups die goed gewend zijn aan mensen horen niet angstig te reageren. Gezonde, sociale en mensvriendelijke pups zullen naar je toe komen om te begroeten en zullen nieuwsgierig zijn.

Hoe reageren de pups op geluiden?
Een goed gesocialiseerde pup hoort niet meer te schrikken van normale huisgeluiden. Zijn de vader en moeder van de pup gecheckt op erfelijke afwijkingen en zijn daar officiële papieren van? Bij honden kunnen erfelijke aandoeningen voorkomen, zoals bijvoorbeeld gewrichtsaandoeningen.

Ziet de pup er gezond uit? Een gezonde pup heeft:
- Schone oren zonder korsten en overmatig veel oorsmeer.
- Een mooi aansluitend gebit.
- Heldere schone ogen zonder uitvloeiing.
- Een schone neus zonder uitvloeiing.
- Een schone aangesloten glanzende vacht zonder overmatige schilfering
- Geen vlooien en vlooienpoepjes (kleine zwarte “zandkorreltjes”)
- Een schone achterhand, een achterhand met korsten kan een aanwijzing zijn voor diarree.

Tip: Magere pups met bolle buiken hebben vaak veel wormen. Ga met uw pup altijd eerst even naar uw dierenarts voor een korte check-up, ook al komt deze van een betrouwbare fokker. Zo kun je veel problemen voorkomen en weet je zeker dat je nieuwe aanwinst helemaal gezond is.
Geurlap
Een goede fokker is begaan met het welzijn van de pups en zal zijn best doen om de overgang naar een ander thuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Vaak krijg je voer mee en een doek of speeltje dat ruikt naar het nest. Heeft de fokker ze niet? Regel dit dan zelf. Het is ook fijn als je, ook na de koop, mag bellen als je nog vragen hebt. Krijg je de indruk dat de fokker alleen geïnteresseerd is in verkopen, dan kun je hier beter geen pup kopen.


Bij twijfel: niet doen! Ook al voldoen de pup en de fokker aan de hele checklist, let ook op je eigen gevoel.

Heb je een pup gevonden?
Voorzie de pup, voordat je deze gaat ophalen, alvast van een leuk speeltje. Het speeltje zal naar het nest gaan ruiken en dat geeft de pup een fijn gevoel als deze in zijn nieuwe huis komt!

Heb je meerdere honden? Bereid die dan ook voor op de komst van hun nieuwe huisgenoot.  Neem regelmatig een handdoek of speelgoedje die in het nest van je pup heeft gelegen mee naar huis. Dat geeft niet alleen de al aanwezige hond(en) de kans om indirect vast kennis te maken, maar zorgt er ook voor dat je pup een vertrouwd luchtje wacht als hij bij je komt wonen.

 Een paar leuke producttips van ons!

 

 

 

 

 


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Recent toegevoegd

0
Vergelijk

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »