Menu
EUR
7. De aanschaf van een pup: Opvoeding en  de Hondenschool

7. De aanschaf van een pup: Opvoeding en de Hondenschool

Door: Karin Smulders Reacties: 0

Vanaf de leeftijd van circa twaalf weken tot ongeveer zes maanden komt je pup in een fase die zich kenmerkt door een bepaalde terughoudendheid. Waar de pup eerder openstond voor nieuwe kennismakingen en ervaringen, kan hij nu minder open en enthousiast reageren. De pup kan dingen waar hij eerst helemaal niet bang voor was, zoals een vuilcontainer, nu opeens heel erg eng gaan vinden. Aan jou de taak je pup goed te blijven begeleiden, zodat hij positieve ervaringen kan blijven opdoen.


Tip: Een goede hondenschool kan je helpen met opvoeden! Wij adviseren Hondenschool Doggies uit schijndel.


Tussen de zes en twaalf maanden kan je leuke en lieve pup veranderen in een opstandige puber die alles doet, behalve luisteren. Voor een groot deel is komt dat door hormonen, die op deze leeftijd enorm pieken. Wanhoop niet, maar blijf je puberende pup de begeleiding en hulp bieden die hij juist nu zo nodig heeft. Houd vol! Als je deze periode goed doorloopt, verandert jouw pup in een superhond!

 

De Hondenschool

Waarom zou je met je hond naar een hondenschool gaan? Omdat het leerzaam en vooral ook leuk is! Een (puppy)cursus is vaak een hele goede basis voor een fijne relatie met je hond. Veel hondenscholen organiseren ook workshops en lezingen en je kunt er terecht voor het beoefenen van een hondensport. Bij de hondenschool ontmoet jouw hond veel verschillende soorten honden, allerlei formaten, kleuren en uitvoeringen. Dat is fijn, want zo leert jouw pup dat er heel veel verschillende wezens zijn die ze onderweg tegen kunnen komen en dat dit dus allemaal oké is.  


Honden hebben net als mensen een persoonlijke zone en de ene hond is de andere niet. Daarnaast is het geen match om een groot hondenras met een zeer klein hondenras het maar te laten uitzoeken onderling. Bij de hondenschool kan jouw pup alvast kennis maken met een diversiteit aan rassen en formaten.

Belangrijk voor het baasje
Daarnaast doe je ook jezelf tekort als eigenaar. In de afgelopen jaren is het aantal honden in Nederland drastisch gestegen en zijn de lesmethodes sterk veranderd. Daarnaast verlangen wij steeds meer van onze honden qua gedrag. De normen en waarden zijn in de afgelopen jaren bijgesteld en honden moeten het soms maar allemaal goed vinden dat iedereen aan ze zit en dat ze maar alle honden leuk moeten vinden. Niets is minder waar.

Bij de “goede” hondenschool besteden ze niet alleen aandacht aan de training, maar ook aan de opvoeding en de lichaamstaal van de hond. Je steekt er altijd wat van op en het is ook leuk om met andere pup-eigenaren ervaringen uit te wisselen. Niet iedereen heeft alle wijsheid in pacht en alle honden zijn verschillend.

Onze ervaring leert dat zelfs ‘ervaren’ hondeneigenaren altijd weer wat opsteken tijdens een cursus op de hondenschool. De volgende hond kan toch weer heel anders zijn dan de vorige honden die je in je leven hebt gehad. 


Hoe herken je een goede hondenschool:
Bij de meeste scholen is het toegestaan om een keer vooraf te komen kijken naar de lessen. Klein advies daarbij is om niet op de gehanteerde prijzen af te gaan van een hondenschool, maar om te gaan kijken wat bij jou als persoon past en of je het goed kunt vinden met de instructeur(s). Hoe wordt je ontvangen op de hondenschool? Krijg je een kopje koffie, is er ruimte om vragen te stellen, hoe word je persoonlijk benaderd en past dit bij jou? Is er de mogelijkheid om een lesje mee te draaien of zit je meteen aan een aantal lessen vast? Hoe gaat de hondenschool om met het afzeggen van een les? Kun je deze inhalen of ben je die kwijt? Het kan zomaar voorkomen dat je zelf of je hond een keer ziek is en je niet deel kan nemen aan de hondentraining. Hoe soepel of star is het beleid hierin

Het beste kun je zo jong mogelijk beginnen, vanaf 7 weken leeftijd. Dat wil zeggen dat honden meteen vanaf het nest aan de slag kunnen. Hierdoor leert je pup snel en kan je bijsturen wanneer de pup ongewenst gedrag vertoont.

 

 


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Recent toegevoegd

0
Vergelijk

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »