Menu
EUR
Cushing bij paarden

Cushing bij paarden

Door: Karin Smulders Reacties: 0

De ziekte van Cushing, oftewel PPID, komt voornamelijk voor bij oudere paarden. Door de ziekte is de hypofyse van het paard verstoord, waardoor deze teveel hormonen afgeeft. Dit veroorzaakt onder andere de typische krullende vacht. Benieuwd hoe je cushing bij je paard kunt herkennen en hoe je hiermee moet omgaan?

Cushing herkennen bij je paard
Cushing bij paarden is het makkelijkst te herkennen aan de lange, krullerige vacht en het slechte verharen in het gevorderde stadium van de ziekte. Maar niet in alle gevallen zijn de symptomen even duidelijk. Is je paard slomer en lijkt het alsof hij het werk niet meer zo goed aankan? Verminderd presteren kan één van de eerste symptomen van de ziekte zijn. Andere symptomen die veel gezien worden, zijn: veel drinken en plassen, een hogere gevoeligheid voor infecties, verminderde vruchtbaarheid, verlies van spieren, een buikig model en abnormaal zweten.

Complicaties ziekte van Cushing
Met name hoefbevangenheid is in dit opzicht een gevreesde complicatie. Door de verstoring van de hormonale balans wordt ook de suikerstofwisseling verstoord, waardoor het paard extra gevoelig is voor een suikerrijk rantsoen. In het najaar is PPID zelfs in ongeveer 70% van de gevallen de veroorzaker van een hoefbevangen paard. Daarnaast wordt de afweer tegen infecties door de verstoring negatief beïnvloed.

Levensverwachting bij PPID
Als bij een paard of pony de diagnose PPID tijdig gesteld wordt, kan het met de juiste maatregelen vaak nog prima jaren mee. Zeker als voorkomen kan worden dat het paard als gevolg van de ziekte van Cushing hoefbevangen raakt, omdat dit uiteindelijk de kwaliteit van leven het meest kan bedreigen.

Heb ik een Cushing paard?
Hoewel de kans op de ziekte bij een jong paar kleiner is, kan de ziekte zich vanaf het zevende levensjaar ontwikkelen. Sinds enkele jaren is het veel makkelijker om goed onderzoek uit te voeren naar de ziekte. Een enkelvoudig bloedmonster is al voldoende om een bepaling te doen van het hormoon ACTH, waarmee de diagnose betrouwbaar te stellen is. Het najaar is de beste periode om dit onderzoek door de dierenarts te laten uitvoeren, aangezien paarden met PPID dan een relatief veel hogere bloedspiegel aan ACTH hebben dan paarden zonder de ziekte. Maar ook buiten deze periode kan het getest worden.

Behandeling PPID
De ziekte van Cushing is weliswaar nog niet te genezen, maar met medicatie kunnen de negatieve gevolgen langdurig en effectief worden voorkomen. Deze medicatie zorgt ervoor dat de hormoonproductie in de hypofyse wordt geremd, waardoor hoefbevangenheid, sloomheid en vachtveranderingen worden voorkomen. Daarnaast is het aanpassen van het management een belangrijke schakel in de bijdrage aan een lange levensduur van een paard met PPID. Hierbij moet je vooral denken aan het aanpassen van de voeding en weidegang.

Een bijwerking van de medicatie kan een verminderde eetlust zijn. Dan kan het maar zo zijn dat je paard of pony van de een op andere dag een bepaald voer niet meer wil eten. Het is dan even zoeken naar iets dat weer graag gegeten wordt en zo suikerarm mogelijk is.

Cushing en voeding
Als je paard of pony gevoelig is voor suikers moet je vanzelfsprekend voer zoeken met een laag suiker- en zetmeelgehalte. Als je paard of pony goed op gewicht blijft, mag je aannemen dat er voldoende energie uit ruwvoer wordt gehaald. Echter, in alleen ruwvoer zitten niet genoeg vitaminen, mineralen en sporenelementen om je paard gezond te houden. In dat geval is een aanvulling met een vitaminen- en mineralenbalancer, zoals Pavo Vital, een goede oplossing. Pavo Vital is graan- en melassevrij en dus zeer laag in suiker en zetmeel.

Heeft je paard of pony meer energie nodig? Dan is Pavo Care4Life een goed alternatief. Care4Life is een graan- en melassevrije balancer in mueslivorm met kruiden. Als je nog intensief met je paard of pony aan het werk bent, raden wij Pavo Nature’s Best aan. Dit is een structuurrijke basismuesli met laag suiker en zetmeel. Voor oudere paarden en pony’s is Pavo 18Plus geschikt. Pavo 18Plus is een muesli boordevol goed verteerbare vezels en een aangepast suiker- zetmeelgehalte voor oudere paarden.

Tip: aanvullend op je ruwvoer kun je ook een bietenpulp, zoals Pavo SpeediBeet, voeren voor extra energie met laag suiker- zetmeelgehalte.


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Recent toegevoegd

0
Vergelijk

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »