Menu
EUR
Lichaamstaal van Konijnen

Lichaamstaal van Konijnen

Door: Beeztees Reacties: 0

Ontspannen konijn 

Wanneer konijnen ontspannen zijn, zie je dit vaak aan de houding waarin ze liggen. De meest herkenbare houdingen van een ontspannen konijn zijn:

- Liggen als een bolletje met de voor- en achterpootjes onder het lichaam verstopt
- Liggen met de zowel de voor- als achterpoten gestrekt
- Liggen met de voorpoten gestrekt en de achterpoten gestrekt naar de zijkant
- Het neusje is breed, wat betekent dat het konijn ontspannen is.
- Een smal samengetrokken neusje zie je terug bij gevaar, angst of stress.


Ontspannen geluidjes

Misschien is het je weleens opgevallen dat jouw konijn aan het kauwen is terwijl hij of zij niks eet. Ook dit is een vorm van ontspanning. Het kan dat je zelf hoort dat de tandjes over elkaar knarsen. Wanneer je jouw konijn aan het aaien bent en dit gedrag valt je op, dan kan je dus concluderen dat je konijn het prettig vindt om door jou geaaid te worden. 


Een blij konijn herkennen

Het ontspannen gevoel zoals hierboven weergeven kan je ook schalen onder een blij konijn. Uiteraard zijn er ook andere lichaamshoudingen of gedrag waaraan je kan zien dat je konijn blij is. Springt jouw konijn wel eens in de lucht met alle 4 de poten tegelijk, waarna hij of zij een schoppende beweging maakt in de lucht. Dan heeft jouw konijnen een binky gemaakt. Een binky is echt een teken van blijdschap, na de binky schieten ze vaak allerlei kanten op. Jouw konijn is enorm blij en uit dit door deze gekke sprong te maken. 


Wij zijn 2 vriendjes 

Loopt jouw konijn vaak al knorrend rondjes om je voeten? Dan is hij of zij verliefd op je. Deze verliefdheid is vaak hormonaal bepaald, maar het ziet er altijd wel super aandoenlijk uit. Voor jou natuurlijk ook te gek, want je bent geliefd door je konijnen. 

Drukt jouw konijn zijn neusje of kop tegen jouw hand of lichaam aan. Dan betekent dit dat hij of zij aandacht van je wil. Geef je de aandacht, dan uit dit zich vaak in een aai sessie. 

Likken, of hoe wij het graag noemen kusjes geven, is een teken van vriendschap. Je konijn wil je verzorgen en vind je lief. Likken of wassen konijnen elkaar, dan kan dit te maken hebben met de hiërarchie. Meestal is het konijn dat gewassen wordt het dominante konijn. 


Stress of gevaar herkennen

Als je konijn stress ervaart of er gevaar dreigt, kun je dit ook herkennen aan de lichaamstaal.  Zeker omdat konijnen prooidieren zijn, zijn er een hoop geluiden en/of gedragingen welke je kan zien. 


Geluidjes in geval van stress

Naast het zacht knarsen met de tandjes, kunnen konijnen dit ook harder doen. Je ziet ook vaak dat de ogen groter worden. Konijnen gebruiken dit signaal wanneer ze bang of nerveus zijn.

Niezen, hoewel een konijn ook kan niezen door het inademen van stof, kan een konijn ook gaan niezen wanneer hij of zij stress ervaart of het ergens niet mee eens in. 


Geluidjes omdat je konijn bang of boos is

Je verwacht het misschien niet, maar een konijn kan gillen of krijsen. Dit betekent dat hij of zij werkelijk doodsbang is. 

Konijnen stampen met de achterpoten op de grond. Dit doen ze door andere konijnen te waarschuwen voor gevaar. Ze kunnen aangeven bang of boos te zijn of het ergens niet mee eens zijn. 

Wanneer jouw konijn gromt of bromt, betekent dit, dat wat je doet helemaal niet prettig is voor jouw konijn. Hij heeft er geen zin in en wil dit absoluut niet. 


Diverse houdingen

- De ogen staan alert en de oren naar voren – Je konijn ziet iets interessants.
- Op de achterpoten staan – Je konijn is nieuwsgierig en wil de boel herkennen
- Met de onderkin over dingen heen wrijven – Je konijn bakent zijn of haar territorium af.
- Een konijn wat in elkaar duikt – Je konijn kan bang of ziek zijn.
- Gespannen lichaam, staart omhoog en oren plat, hij/zij is niet blij en klaar om aan te vallen.


We hopen dat je met deze tips en tricks de lichaamstaal van jouw konijn beter begrijpt. Maak je je ergens zorgen over? Breng dan altijd even een bezoekje aan een specialist zoals de dierenarts. 


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Recent toegevoegd

0
Vergelijk

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »