Menu
EUR
6. De aanschaf van een pup: verzorging

6. De aanschaf van een pup: verzorging

Door: Karin Smulders Reacties: 0

Kijk op onze checklist wat je allemaal in huis moet hebben.

Vacht
Iedere hondenvacht is anders. Vraag advies aan de fokker van de pup, of aan een goede trimsalon. Niet alleen over wat je aan borstelen, kammen of knippen moet (laten) doen, maar ook met welke materialen. Tot je uitrusting behoren in ieder geval doorgaans een bij de vachtstructuur passende borstel en bij langharige honden ook een kam. Ook al heeft je pup nog maar een kort vachtje: begin vast rustig met de vachtverzorging. Wacht daarmee niet totdat er klitten zijn ontstaan!

Begin met iets lekkers of een leuk speeltje voor de gewenning. Zo leert je hond dat het ook leuk kan zijn om geborsteld te worden.


W
assen?
De meeste honden hebben een zelfreinigende vacht. Door een soort vetlaagje op de haren valt het vuil er vanzelf af als de hond opdroogt. Wassen tast dit beschermlaagje aan. Was je pup daarom alleen als dat écht nodig is, bijvoorbeeld na een duik in een dode vis of koeienvlaai. Gebruik altijd een speciale hondenshampoo om de beschermlaag van de vacht zo min mogelijk aan te tasten.

 

Hondenbadkamer
Onze winkel beschikt over een Hondenbadkamer. In deze badkamer kun je de hond laten wassen/trimmen, of je hond zelf komen wassen. Geen gedoe thuis in de wasbak, maar fijn op werkhoogte je hond goed wassen. Alle benodigdheden zoals shampoo, handdoeken en borstels zijn aanwezig in de badkamer.
 

 

Liever niet zelf wassen? Geen probleem. In onze badkamer werken ook trimsters. Bij hen kan je een afspraak maken voor een volledige beauty-behandeling. Alleen even badderen? Ook dat doen ze voor je. Op onze website staat wie er wanneer werkt, en op welke telefoonnummers je ze kan bereiken voor het maken van een afspraak.

Ogen en oren
Controleer regelmatig de ogen en oren van je pup. Zijn ze schoon? Ruiken ze fris? Bij roodheid of viezigheid moet je actie ondernemen. Gebruik voor de oren indien nodig zachte wattenbollen (géén wattenstaafjes) en een speciale oorreiniger. Voor de ogen gebruik je ooglotion met een katoenen doekje (watten pluizen in de ogen). Raadpleeg bij twijfel altijd een dierenarts.

Nagels
De nagels van een hond blijven doorgroeien. Ze slijten op een harde ondergrond. Als nagels te lang worden, kunnen ze breken of krom groeien, waardoor je pup zijn poot niet meer goed kan neerzetten en spieren en gewrichten verkeerd gaat belasten. Knip de nagels van je pup indien nodig met een speciale nageltang. Durf je dit zelf niet aan? Kom dan even met je hond naar onze winkel.

Gebit
Rond hun vierde levensmaand gaan pups wisselen en krijgen ze hun blijvende gebit. Het duurt een paar maanden voordat alle tanden en kiezen zijn doorgekomen. Pups kunnen tijdens deze periode wat hangerig zijn of minder eetlust hebben. Eén ding willen ze heel graag: kauwen! Geef je pup geschikt kauwmateriaal om aan deze behoefte te voorzien.

  Blijf het gebit van je hond ook na het wisselen regelmatig controleren. Het komt soms voor dat de melktanden er niet vanzelf uitvallen waardoor de volwassen tanden ernaast of ervoor gaan groeien en er een dubbele rij ontstaat. De dierenarts dient deze tanden dan te trekken. Het komt vaker voor bij de kleinere rassen. Lees hier alles over de gebitsverzorging van de hond.

Met het verzorgen van de vacht, nagels, oren, ogen en het gebit van je pup kun je niet snel genoeg beginnen. Jong geleerd is oud gedaan! Door het lijfje van je pup van jongs af aan te inspecteren, leer je hem te wennen aan het verzorgen van zijn lichaam. Je kunt eventuele problemen vroegtijdig ontdekken en belangrijker nog, vóór zijn. Het lichaamscontact versterkt bovendien jullie onderlinge band.

 

 
Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste onze updates en aanbiedingen!
Kies uw taal
Kies uw valuta

Recent toegevoegd

0
Vergelijk

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »